به گزارش راسخون؛ شناسایی نشانه‌های پوستی کووید-۱۹ که از ماه مارس ۲۰۲۰ مورد توجه جهانی قرار گرفته است اهمیت فراوان دارد. تعدادی از محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران در پژوهشی، مقالاتی را که در آن‌ها تظاهرات پوستی کووید-۱۹ بررسی شده است گردآوری کرده‌اند.

 در این پژوهش که توسط  دلارا امیردستمالچی، امیرهوشنگ احسانی، مریم نسیمی، وحیده لاجوردی و پدرام نورمحمدپور انجام شده، آمده است:« در یک مطالعه‌ای که در شهر ووهان چین انجام شد، راش پوستی تنها در ۰.۲ درصد از بیماران ذکر شده است.»

 در مطالعه‌ی دیگری در ایتالیا، میزان تظاهرات پوستی بر روی ۸۸ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ در ۲۰.۴ درصد ( ۱۸ بیمار) ذکر شده که در اکثریت آن‌ها راش‌های ماکول و پاپولار اگزانتماتوس (۷۷.۷ درصد)، سه بیمار با کهیر جنرالیزه و یک بیمار نیز با ضایعات تاولی مشابه آبله مرغان گزارش شده است. در هشت بیمار، شروع علائم پوستی از ابتدای بیماری و در ۱۰ بیمار دیگر علائم پوستی طی بستری در بیمارستان ظاهر شده است. بیشتر ضایعات پوستی در تنه‌ی بیماران و بدون درگیری صورت و مخاطات بوده است. ضایعات، خارش کمی داشته و در کل، ارتباط واضحی بین شدت بیماری و شدت ضایعات پوستی ذکر نشده است.»

در این مقاله آمده است:« در ۱۷ مارچ ۲۰۲۰ یک مورد جالب در مجله JAAD گزارش شده که به بررسی یک بیمار تایلندی با تشخیص اولیه‌ی تب دنگی پرداخته است. بیمار در ابتدا بدون تب و علائم تنفسی و تنها با راش پوستی همراه با پورپورا و پلاکت پایین به پزشک مراجعه می‌کند و با توجه به شیوع تب ویروسی خونریزی‌دهنده‌ی دنگی در تایلند، برای بیمار این تشخیص گذاشته می‌شود. پس از گذشت چند روز از شروع علائم پوستی به تدریج بیمار دچار تب و علائم تنفسی می‌شود که با انجام تست PCR، تشخیص بیماری تنفسی کووید-۱۹ برای وی تایید می‌شود. با توجه به این مطالعه، اگرچه علائم پوستی از نشانه‌های شایع بیماری کووید-۱۹ نیست، اما ممکن است بیماران در ابتدای بیماری تنها با راش پوستی و بدون تب و علائم تنفسی به پزشک مراجعه کنند.»

در ادامه‌ی این مطالعه، به مقالات دیگری که در آن‌ها تظاهرات پوستی کووید-۱۹ بررسی شده نیز اشاره شده است.

در بخش دیگری از این مطالعه آمده است:« همزمان با این گزارش‌ها، مطالعه‌ای در قطر، دو فرد مبتلا به کووید-۱۹ بدون علائم تنفسی و تب و تنها با ضایعات پوستی را گزارش کرده است. در این مطالعه، دو فرد جوان بدون سابقه بیماری قلبی و با شکایت اصلی راش‌های ماکولوپاپولر قرمز/ بنفش در سطح دورسال انگشتان دست دو طرف گزارش شده که با توجه به سابقه‌ی مسافرت اخیر به انگلیس بیماران، تست PCR Covid-۱۹ انجام می‌شود که نتیجه آن مثبت بوده است.»

نویسندگان این مقاله می‌گویند:« موارد متعددی از افراد بدون علائم تنفسی و تب، با حمله‌ی حاد ایسکمی در نواحی اکرال به ویژه در کودکان سراسر جهان گزارش شده است که با توجه به فقدان علائم تنفسی و حال عمومی خوب این بیماران و توصیه به خود قرنطینگی، بررسی PCR از نظر کووید-۱۹ انجام نشده است اما همزمانی گسترش این تظاهرات پوستی در سراسر جهان و همه‌گیری جهانی کووید-۱۹ نمی‌تواند اتفاقی باشد و باید به این تظاهرات بالینی و درگیری‌های پوستی توجه بیشتری شود.»

این مقاله‌ی مروری در اولین شماره‌ی یازدهمین دوره‌ی فصلنامه پوست و زیبایی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شده است.
 

عوارض پوستی کرونا در میانسالان شبیه سرخک یا کهیر خودنمایی می کند



 
عضو انجمن پوست و مو ایران درباره علایم و عوارض پوستی ویروس کرونا در میان میانسالان هم تصریح کرد: در این گروه سنی، به علت اینکه ویروس عروق متوسط را مبتلا می کند، شبیه سرخک یا کهیر نمود پیدا می کند؛ کهیری که برخلاف کهیر معمولی بیش از ۴۸ ساعت طول می کشد. اما چون ضایعاتی شبیه کهیر و سرخک از علایم بیماری های ویروسی است یا ممکن است در اثر مصرف دارو ظهور کند، خیلی اهمیت تشخیصی ندارد.

وی ادامه داد: بیشترین وضعیت که اهمیت تشخیصی دارد ضایعاتی شبیه آبله مرغان است اما با اندکی تفاوت به این معنا که در بیماران مبتلا به آبله مرغان، مریض شاهد دانه های چرکی، قرمز و دَلَمه شده است اما در این بیماری ضایعات هم فاز می شوند؛ به اصطلاح مونومل یعنی همه یک شکل هستند.

وی افزود: احتمال مرگ و میر در این افراد دو درصد است به دلیل ذات الریه، نیاز به بستری و دستگاه تنفسی پیدا می کنند.
 

عوارض پوستی کرونا در کهنسالان چگونه است؟

والی در بخشی دیگر از این گفت وگو، با یادآوری اینکه در کهنسالان و کسانی که دوران میانسالی را پشت سر گذاشته اند، تظاهرات جلدی بسیار شدید بروز می کند، گفت: به این شکل که مانند یک توری مشبکی که روی پوست پهن شده با ته رنگ بنفش و زخم و دَلَمه دیده می شود.

وی افزود: در این گروه افراد تا ۱۰ درصد مرگ و میر وجود دارد و عوارض پوستی در مراحل شدید بروز می کند. بنابراین آنچه که برای بیماران سرپایی و افراد معمولی و شناسایی حاملان بدون علامت اهمیت دارد آن ضایعاتی است که شبیه سرمازدگی یا آبله مرغان است.

والی خاطرنشان کرد: ضمن اینکه یکسری بیماری وجود دارد که به آن مقلدهای بزرگ گفته می شود یعنی می توانند علائم هر بیماری را در سیر خود تقلید کنند مانند ایدز، لوپوس یا بیماری سفلیس. به نظر می رسد ویروس کرونا که چندماهی است میهمان جهانیان شده را هم باید به لیست مقلدهای بزرگ بیافزاییم یعنی یک بیماری هزارچهره است.

این متخصص پوست و مو، درباره عکس های منتشر شده در فضای مجازی که تغییر رنگ پوست در بیماران کرونایی را نشان می دهد هم گفت: تغییر رنگ چهره به دلیل مصرف دارو رخ می دهد. پس اطلاعات دنیای مجازی که متاسفانه باعث دغدغه و بار فکری افراد می شود را نباید جدی گرفت.
 

۵ نوع بیماری پوستی گزارش شده در یک تحقیق:



 
* زخم‌های نامتقارن شبیه به سرمازدگی در دست‌هاو پاها که ممکن است با درد و خارش همراه باشند. این عارضه که مدتی بعد از ابتلا به کووید-۱۹ ظاهر می‌شود و به طور میانگین ۱۲ روز طول می‌کشد، بیشتر در بیماران جوان‌تر و آن‌هایی که علایم ملایم بیماری را دارند، دیده شده است. این علائم در ۱۹ درصد بیماران وجود داشته است.

* ظهور تاول‌های کوچک همراه با خارش در دست‌ها، پاها و قسمت بالای بدن. این عارضه که ۱۰ روز طول می‌کشد در بیماران میان‌سال دیده شده و پیش از سایر علائم بروز یافته است. ۹ درصد از بیماران دارای این نشانه‌ها بوده‌اند.

* برجستگی‌های سفید یا صورتی‌رنگ روی پوست که به التهاب ناشی از تماس با گزنه شباهت دارد و با خارش همراه است. این عارضه عمدتا روی بدن بیماران بروز یافته اما گاهی هم کف دست‌ها دیده شده است. ۱۹ درصد از بیماران مورد مطالعه این التهاب را تجربه کرده‌اند.

* 47 درصد از موارد بثورات ماکولاپاپولار داشته‌اند؛ برجستگی‌های مسطح کوچک به رنگ قرمز که نزدیک به ۷ روز روی بدن باقی ماندند و همزمان با سایر نشانه‌ها در بیماران دارای علائم شدیدتر دیده شدند.

عارضه پوستی به نام "لیودو" که با عنوان نکروز یا بافت‌مردگی هم شناخته می‌شود در ۶ درصد بیماران دیده شده است. در این بیماری لکه‌های به رنگ آبی یا قرمز با الگویی شبیه به تور روی پوست ظاهر می‌شوند که نشانه گردش ضعیف خون در بدن هستند. این علائم در بیماران مسن‌تر با نشانه‌های حاد بیماری دیده شده است.

با این حال پژوهشگران تاکید دارند التهابات پوستی ممکن است به دلایل مختلف بروز پیدا کنند که تشخیص آن بدون تخصص پزشکی دشوار است.


منبع:
1. ایسنا
2. ایرنا
3. بی بی سی فارسی